Virtualisatie

Virtualisatie als motor

Server virtualisatie: eerst vooral toegepast als test-, ontwikkel- en uitwijkomgevingen, en tegenwoordig de standaard binnen productieomgevingen. Ook virtuele opslag en netwerken worden gemeengoed met software defined storage en networking.

Virtualisatie is vooral de enabler, de motor van het eenvoudig en snel kunnen op- en afvoeren van resources. De private cloud met de wenselijke schijnbare onuitputtelijkheid van resources komt daarmee binnen bereik van iedere organisatie.

Server virtualisatie smaken voor de private cloud

De markt wordt beheerst door drie grote leveranciers, VMware met ESX/vSphere, Microsoft met Hyper-V en Citrix met XenServer. Het gaat echter al lang niet meer over de virtualisatielaag – die zit zelfs ingebakken in de server hardware zelf – maar juist over de management tooling suites die volwassen deployment tooling moeten zijn.

Microsoft Hyper-V en System Center: better together

Vooral Microsoft heeft met de System Center suite een compleet palet aan tooling voor virtual machine management (Virtual Machine Manager) en distributie en configuratie van applicaties en services binnen de virtuele machines (App Controller, Configuration Manager).

VMware is “pionier” geweest en liep altijd voorop met de technische ontwikkelingen rondom hypervisors. Microsoft heeft kwalitaitief een grote slag geslagen met Windows Server 2012 R2 Hyper-V en biedt samen met de System Center suite een zeer prijsgunstige totaaloplossing voor servervirtualisatie.

The Backbone heeft veel ervaring met VMware ESX/vSphere, Microsoft Hyper‑V en Citrix XenServer, als nieuwe implementaties en bij migraties, in combinatie met de implementatie van System Center tooling.

Voor meer informatie over de toepassing van virtualisatie en de System Center suite producten kunt u uiteraard contact met ons opnemen.